Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Fredrik Roos stipendium 2018 – Jonas Malmberg

Tidigare utställning 28 september – 21 oktober 2018

Med start fredagen den 28 september ställde Artipelag ut 2018 års mottagare av Fredrik Roos stipendium. Vinnaren 2018 var konstnären Jonas Malmberg som den 27 september fick motta priset vid en ceremoni på Artipelag. ”Fredrik Roos stiftelses stipendium 2018 tilldelas Jonas Malmberg för ett konstnärskap som utgår från en nordisk, romantisk tradition – en tradition han problematiserar på ett synnerligen intelligent sätt.”

Mottagare av stipendiet ska vara ”En konstnär som – i Fredrik Roos anda – är beredd att ta risker i sitt konstnärskap. En som tror på sig själv och som har ett eget uttryck. Konstnären ska vara högst 35 år och komma från Norden och arbeta företrädesvis med måleri och skulptur.”

Stipendiet, som delades ut för sjunde gången, hade tidigare delats ut på Moderna Museet i Malmö, där också stipendieutställningarna genomförts.

Fredrik Roos (f. 1951, d. 1991) var en skånsk finansman och konstsamlare. Han grundade 1988 konstmuseet Rooseum – Center for Centemporary Art i Malmö, där internationella utställningar varvades med Fredrik Roos samling av nordisk samtidskonst. Museet upplöstes 2006 och 60 verk ur samlingen såldes. Intäkterna från försäljningen blev grunden till den nuvarande stiftelsen.

I ett nära samarbete med landets fem konsthögskolor nomineras varje år två avgångselever från respektive skola. 2018 års stipendiesumma var på 600 000 kronor.

De senaste fem årens stipendiater

2017 Oskar Hult, Josefine Östberg Olsson och Jonas Silfversten Bergman
2016 Sandra Mujinga, André Talborn och Karl Patric Näsman
2015 Martha Ossowska Persson, Idun Baltzersen och Ida Persson
2014 Tomas Lundgren
2013 Paul Fägerskiöld

Läs mer om Fredrik Roos liv och gärning här >>

Fredrik Roos stipendium
Fredrik Roos stipendium.
Fredrik Roos stipendium
Fredrik Roos stipendium.

Beskuren bild av verket Boardwalk, Jonas Malmberg, 2018. Foto: Samuel Lind.