Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Ett, två, trä!

Tidigare utställning 14 juni – 21 augusti 2013

Formgivare och arkitekter har i alla tider använt sig av naturen och virket som material. Bland svenska formgivare har trä kommit och gått över tid, för att kulminera i 1970-talets hysteriska furuvurm då vartenda köksbord bestod av en tjock massiv träskiva och obehandlad furu var det finaste man kunde ha. Under en lång period blev trä närmast bannlyst bland designers, Furuhatarna tog över. Men nu, i ekologiens och miljömedvetenhetens spår, har skogen blivit trendig och rumsren igen och överallt, inte minst i Sverige, tar formgivarna träet till nya höjder.

I Artipelags 1200 kvadratmeter stora Artbox släppte vi in skogen i finrummet, blandade högt med lågt, hus med mjölkpallar, båtar med lekstugor, spånplattor med ädelträ. I utställningen visades designföremål från både relativt etablerade svenska formgivare i trä – som Folkform och Jens Fager- men också nytänkande rookies som precis avslutat sina utbildningar på Konstfack och Carl Malmstensskolan.

Världens minsta bostad i trä premiärvisades, formgiven av Daniel Franzén.

För första gången visades objekt av John Kandell, Sveriges kanske främste möbelskulptör genom tiderna, i en egen retrospektiv.

Cecilia Cronelid deltog med sina ”Building pieces” där hon tillsammans med både stora och små besökare fick testa att bygga sin egen unika pjäs i trä.

Curator

Staffan Bengtsson. Han är även känd som tv-producent av formprogram som K-Märkt och Bästa Formen på Sveriges Television. Senast gjorde han en K Special om den nya norska arkitekturen. Han är numera också chefredaktör för designmagasinet BRUNO.

MEDVERKANDE I UTSTÄLLNINGEN

Åke Axelsson
Saina Barazande
Pia Bexell
Jonas Bohlin
Cecilia Cronelid
Lukas Dahlén
Matilda Dahlquist
Jens Fager
Lies-Marie Hoffman
Folkform
Form Us With Love
Daniel Franzén

Front
Julia Gamborg Nielsen
Anki Gneib
HAGS
Theresa Harmanen
Lisa Hilland
Staffan Holm
John Kandell
Karlsson & Björk
Anna Kraitz
Johan Lindsten
Charlie Styrbjörn Nilsson

o4i
Emma Olbers
Gustav Person
Thomas Sandell
Snickeriet/Karin Wallenbeck & Karl-Johan Hjerling
Lars Stensö
Daniel Svahn
TAF/Mattias Stålhbom
Mats Theselius
UglyCute