Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Earth Matters

Tidigare utställning 6 februari – 3 maj 2015

Under allt för lång tid har vi hänsynslöst förbrukat vår jords tillgångar och dränerat den på resurser. Skogar blir till möbler, haven förorenas och djungler exploateras. För denna generation och kommande vill vi frammana en ny reflektion. En radikal förändring bort från överkonsumtion och mot en utveckling som vandrar naturens väg, med större respekt för våra tillgångar och för varandra.

Artipelag bjöd in Lidewij Edelkoort och Philip Fimmano för att göra den första samtida designutställningen i konsthallen. Det är var tankeväckande utställning som stod i direkt relation med utställningens tema och konsthallens läge i Stockholms skärgård. Som Edelkoort förklarar: ”2000-talet definieras som en era av reflektion och radikal förändring, i ett försök att återställa hundratals år av ekologisk misshandel, överkonsumtion, girighet och våld. Ett post-fossilt samhälle växer fram, med mer användning av naturliga råvaror där det finns alternativ och nytt hopp för framtiden.”

Områden som design, konst, fotografi, mat och mode drivs av ny kreativitet att inspireras av kampen för vår planet och krav på hållbarhet. Ett mer intuitivt och ekologiskt förhållande växer fram med nya idéer kring värdet av det naturliga inom textil, material, formspråk och återvinning.

Från land till hav, från skog till berg väller en rikedom av idéer fram från jorden, analyserande och katalogiserande dess beståndsdelar: förvandlade till nya material, återvunna återstoder, oxiderade legeringar och vegetabiliska färger. Utställningen Earth Matters var en väckarklocka för hur vi överkonsumerar vår jords resurser, men också en hyllning till densamma.

Earth Matters är helt enkelt en utställning som känns. I hjärtat. Ögonen. Öronen. Händerna. Den gör ont, men ger hopp på en och samma gång. Och måste jag sammanfatta den blir det med ett, enda ord: Äntligen!

Annica Kvint i Dagens Nyheter

Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort är en av världens mest omtalade trendanalytiker, curator, förläggare och utbildare. Hon studerar sambanden mellan konst, design, mode och konsumtionskultur. Hon är en pionjär inom trendanalys som profession och erbjuder design- och livsstilsanalyser för världens ledande varumärken. Tillsammans med curator Philip Fimmano skapar Edelkoort Exhibitions dynamiska designutställningar för internationella muséer och institutioner.

Medverkande konstnärer

Nan Groot Antink
Atelier NL
Marjan van Aubel
Sam Baron for Fabrica
Fernando & Humberto Campana
Nacho Carbonell
Piet Hein Eek
Fabrica
India Flint
Formafantasma
Karin Auran Frankenstein
Massoud Hassani
Nienke Hoogvliet
Marlene Huissoud
Claudy Jongstra

Markus Kayser
Kolk & Kusters
Dirk vander Kooij
Max Lamb
Jurgen Lehl
Tomáš Libertíny
Lucie Libotte
Julia Lohmann
Anke Louwers
Christien Meindertsma
Sanne Muiser
Jackie Nickerson

Lex Pott
Ryohei Kawanishi
Van Eetvelde Sautour
Thomas Straub
Juergen Teller
Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen
Jan Eric Visser
Vivienne Westwood
Jolan van der Wiel
Debbie Wijskamp
Oskar Zieta