Hoppa till innehåll

Den monokroma symfonin

1915 målade Kazimir Malevitj sin monokroma målning Svart kvadrat, som fortfarande hundra år senare är en ikon för ett helt sekel av radikal estetik inom konst, design, mode och musik. På Artipelag fyller vi hösten, vintern och våren med en manifestation av det enfärgade som en hyllning till Malevitj och alla hans efterföljare. Liksom hos Malevitj finns det fortfarande idag en nära koppling mellan musik och monokrom konst som vi vill förmedla i utställningen. 

Bild: Cajsa von ZeipelMorra, 2014. Courtesy the artist & Andréhn Schiptjenko. Foto: Sophie Mörner

 

Medverkande konstnärer

A Kassen
Harpa Árnadóttir
Uta Barth
Georg Baselitz
Håkan Bengtsson
Jonas Bohlin och Thomas Sandell
Angela de la Cruz
Lucio Fontana
Jennifer Forsberg
Paul Fägerskiöld
Denise Grünstein

Ann Cathrin November Høibo
Per Bak Jensen
Donald Judd
Yves Klein
Anders Knutsson
Jannis Kounellis
Runo Lagomarsino
Jason Martin
Truls Melin
Maria Miesenberger
A. R. Penck

Arnulf Rainer
Riiko Sakkinen
Tony Smith
Erik Steffensen
David Svensson
Pia Wallén
Pia Wallén och Felix Roll
Ilija Wyller
Yohji Yamamoto
Cajsa von Zeipel

Medan vi sov – Live med [ingenting] den 13 december 2015 i utställningen Den monokroma symfonin

Musiken i den monokroma symfonin

En grundläggande del av Den monokroma symfonins gestaltning är musik. För att nå ett mer omfattande perspektiv av den potential som musik erbjuder i processen att skapa utrymmen i dialog med bildkonst, har vi inlett ett samarbete med Soundtrack Your Brand, som utvecklar Spotify Business och bygger musiklösningar och skräddarsyr ljudupplevelser för olika organisationer och institutioner. På initiativ av Artipelag är utställningen den första i sitt slag där Soundtrack Your Brand på ett integrerat vis medverkat i den konstnärliga gestaltningen.
”Få saker är så effektiva som musik för att förstärka en visuell upplevelse och skapa rörelse i ett rum” säger Stefan Kragh från Soundtrack Your Brand och fortsätter ”I utställningen hörs musik framtagen specifikt för varje rum. Syftet – att tillgängliggöra utställningsobjekten med musik – uppnås genom att musiken följer varje nytt rums tänkta färgtema. Ur en djupinventering av Spotifys katalog handplockas musikstycken passande för olika miljöer.”
Spellistorna finns tillgängliga i vår app från och med 16 oktober, i läsrummet och i vår utställningsblogg.
Missa inte den interaktiva musikinstallationen i ”bergrummet”. Testa att spela färger och tolka musik med film!

Utställningsblogg

Vi samlar allt som händer i och kring utställningen i en blogg. Följ vår tumblr themonochromesymphony.tumblr.com eller @artipelag på Twitter för uppdateringar om allt som skrivs om utställningen, program, monokromt mode, konst och design.

För yngre besökare

Samuel fattar bilden
Hämta hem Artipelags app för smartphones och läsplattor och följ med Samuel, vår konstgalne guide, som leder oss igenom utställningen Den monokroma symfonin! Videoguiden riktar sig till barn mellan 4 och 12 år. Sök på Artipelag i Appstore eller Google Play! Se en trailer till videoguiden
Familjevisningar
Häng med på en familjevisning med Samuel, vi upptäcker konsten tillsammans! Lördagar kl 12.30.
Konstquiz 
Upplev konsten barn och vuxna tillsammans, hämta ut ett quiz i informationen!