Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Candida Höfer – Affinities, Affinitäten, Affiniteter

Tidigare utställning 30 juni – 28 oktober 2012

Candida Höfer är en av den samtida fotografins främsta företrädare. 2012 var första gången som hennes konstnärskap visats i Sverige i en större utställning. Utställningen omfattade ca 100 verk som tidsmässigt spänner från 1968 och fram till idag. Artipelag visade hennes tidiga svartvita fotografier av turkiska invandrare i Tyskland på 1970-talet och gatuscener i Liverpool från 1968 tillsammans med senare fotografier av interiörer från kyrkor, bibliotek och museer runt om i världen.

”Utställningen är en inbjudan att följa en övning i självrannsakan. Med den här utställningen försöker jag identifiera – genom tidsförlopp, motivationer och valda uttrycksformer – gemensamma nämnare i det visuella minne som styr mitt arbete”

Candida Höfer är född 1944 i Eberswalde, Tyskland. Hon fick sin utbildning på Kunstakademie Düsseldorf där hon först studerande film för Ole John och därefter fotografi för Bernd och Hilla Becher. Candida Höfers verk har visats i separatutställningar på konsthallar och museer som Kunsthalle Basel, Kunsthalle Bern, Portikus i Frankfurt och på Hamburger Kunsthalle. 2012 deltog hon i Dokumenta 11. 2003 representerade hon (tillsammans med Martin Kippenberger) Tyskland vid Venedigbiennalen. Candida Höfer är representerad på ett flertal av världens mest betydande museer såsom Museum of Modern Art, New York, Centre Pompidou, Paris och Moderna Museet, Stockholm. Konstnären är bosatt i Köln.

© Candida Höfer / BUS 2012