Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Ateljébesök: Jan Håfström

Tidigare utställning 22 februari – 18 mars 2018

Jan Håfström - Ateljébesök
Jan Håfström - Ateljébesök.


Jan Håfström (f. 1937) är en av svenskt konstlivs mest respekterade konstnärer och blev den förste att synas i Artipelags utställningsserie Ateljébesök, som presenterade tidigare osedda verk av aktuella samtidskonstnärer. Håfström medverkade med verksserien
The Making of a Prophet, där han går tillbaka till söndagsskolan bildvärld med berättelsen om Jesu liv i fokus.

Ett av Håfströms första möten med konsten var just de urklippta bilderna som flyttades omkring i en sandlåda för att illustrera de bibliska berättelserna i söndagsskolan. I Håfströms verk ser vi elva olika berättelser ur Jesus liv, bl.a. intåget i Jerusalem och Jesus och äktenskapsbryterskan. Alla bildsekvenser kan ses som en sorts moralitet eller sedelärande berättelser. Bilderna är arrangerade med utklippta figurer på ett rutmönstrat papper under pansarglas. Figurerna på vissa av bilderna är delvis dolda, kaffefläckar suddar ut motivet och ger bilderna en mystisk framtoning och en sorts patina.

Redan i Håfströms barnteckningar ser man motiven som han använder sig av i denna svit. Håfström beskriver bildernas tillblivelse som ett resultat av en arkeologisk utgrävning av sig själv, där oväntade saker som är arkiverade i det undermedvetna dyker upp. För Håfström blev berättelsen om Jesu liv en slags urberättelse som ligger till grund för allt hans senare skapande.

Jan Håfström – The Making of a Prophet

Jan Håfström – The making of a prophet
Jan Håfström – The making of a prophet.
Jan Håfström – The making of a prophet
Jan Håfström – The making of a prophet.

Bilderna är beskurna.