Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Sthlm Skateboardfestival

Datum 26 december 2012 – 17 mars 2013

Sedan annandag jul har hundratals barn, ungdomar och vuxna kunnat åka skateboard varje helg i den 1200 kvm stora Artboxen på Artipelag. Nu fortsätter festivalen med fotoutställningar, filmfestival och mindre tävlingar. På sportlovet har vi extraöppet onsdag till söndag.

Skateboard är idag en växande folkrörelse som tilltalar människor i olika åldrar. Förutom som sport och aktivitet har den omkringliggande kulturen haft stor inverkan på film, foto, grafisk design, konst och mode sedan 70-talet. STHLM Skateboardfestival handlar om att lyfta fram den oerhörd mängd kreativitet som ryms i denna sport – som inte bara är en sport.

Kontaktperson för SSF är Samuel Lind: 072 244 22 37, samuel.lind@artipelag.se.

PROGRAM

UTSTÄLLNINGAR

Anders Neuman driver Transition, en svensk brädsportstidning och är prisbelönat fotograf inom skateboard, snowboard och utförsåkning. Han har fotograferat skateboard i över 15 år och några av bilderna är fotograferade i skateparken på Artipelag och påminner om dansfoto med endast siluetter av åkaren.

Robin Nilssen vann årets bild på Svenska Skateboardgalan i år och det var inte första gången. Hans bilder syns både i svensk och internationell skateboardmedia och visar en förfinad form av det särskilda genrespecifika skateboardfotot. Bilderna är tagna i parken på Artipelag.

En skateboard är en canvas, ett utrymme för mycket fantastisk konst och grafisk form. Skateboarden i sig är även fulländad bit trädesign. Vi visar den revolutionerande svenska uppfinningen P-tip, en mer hållbar skateboard.

Polar skate Co. Det mest hypade skateboardmärket i världen just nu är det svenska indiemärket Polar från Malmö med Pontus Alv i spetsen. Med sin välarbetade och prisbelönta grafik och filmer visar de att skateboard inte bara influerar andra kulturformer utan är en välutvecklad konstform i sin egen rätt. Polars senaste större film visas på filmfestivalen 15/3.

Under tiden som skateparken stått i Artboxen har det producerats mängder av film av åkare med egna kameror. För att visa den ständiga närvaron av film i skateboard har vi samlat det som filmats och loopat på en skärm i parken.

FILMFESTIVAL I SAMARBETE MED BRUTAL BREWING

This Ain’t California – Skateboard är politik, särskilt i 70-talets DDR men det handlade inte om en önskan att bli amerikaner, utan fria. En av årets stora dokumentärer som turnérar runt på filmfestivaler i hela världen.

Skateistan – Ett biståndsprojekt för både pojkar och flickor i det våldshärjade Afghanistan som gett barn en chans att vara barn. Dokumentär kortfilm.

Crossing Boarders Tour. Världens första utbyte mellan två kvinnliga skateboardteam från olika länder skedde under 2010 då Skirtboarders välkomnade det svenska tjejgänget från No Limit till en resa som tog dem från Ottawa till Halifax via Rimouski, Quebec och Montreal. De svensk – kanadensiska representanterna flög sedan till Sverige och upprepade proceduren och charmade invånare från Umeå i norr till Malmö i söder.

En Skateboardåkares dagdröm – En uttråkad ung man sneglar upp mot taket i taket i en kyrka och ser perfekta böjar för skateboardåkning. Kortfilm av: Pelle Hübinete.

Kaleidoscope: Luma – Vinnare av årets film på Svenska Skateboardgalan innehållande vinnaren av Årets Skatare från samma gala. Skateboardfilm

Beyond: Yours Truly – Årets skateboardfilm i Finland som fått internationell uppmärksamhet. Projektet består även av en artist book, något som blir allt vanligare och kommer finnas på plats under kvällen. Skateboardfilm

Juxtaposition Suitup Vad händer i mötet mellan skateboard och herrmode? I filmen möts det barnsliga med det vackra och konstnärliga i skateboard, filmad i parken på Artipelag.

TÄVLINGAR OCH EVENEMANG

23 februari PROSK8 High ollie contest och game of P.R.O.S.K.A.T.E
1 mars Kahalani Ultraslalom Deluxe, slalomtävling på old school-brädor.
10 mars PROSK8 söker nästa unga talang
16 mars Uppvisning med WeSC och några av Sveriges bästa åkare