Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Konst i fokus: Gerry Johansson


Gerry Johansson är född 1945 och bosatt i Höganäs. Johanssons bilder är tagna på vitt skilda håll, alltifrån Skåne till Ulan Bator, och skildrar folktomma miljöer, byggnader, gathörn, träd, vägar. Han har själv beskrivit sin process som enkel, intuitiv och präglad av nyfikenhet: han stannar bilen där han ser något intressant att fotografera. 

Svartvit fotografi föreställandes utblommade solrosor på ett fält. Solrosorna har olika storlekar och två av blommorna är större än de andra och utmärker sig ovanför horisontlinjen.
Detalj av triptyken Landskap vid Karaby, 1991.


Verken som visas i I Follow the Sun är tagna på olika platser och tidpunkter, från otaliga resor världen över. Det imponerande panoramat Landskap vid Karaby mäter nästan två meter och ger betraktaren känslan av att befinna sig mitt i ett fält av solrosor. Varje fotografi har ett omfång på 140 grader och ger därmed triptyken en 420-gradersvy. Verket har ett vackert melankoliskt anslag, med solrosor som liknar sköra, utarmade människogestalter.

Gerry Johansson, Landskap vid Karaby, 1991

Triptyken finns att se i den aktuella utställningen I Follow the Sun – Solrosor i konsten 1889–2024 som visas på Artipelag t.o.m 5 januari 2025.

Publicerad: