Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Onsdag 4 september – fredag 6 september är hela Artipelag abonnerat och därmed stängt för allmänheten.

Konst i fokus: Edit Sihlberg


Edit Sihlbergs verk har som regel mycket konkreta förlagor: uppställningar med blomvaser och vardagliga föremål, ibland kanske också en teckning eller ett fotografi. Det hade kunnat resultera i ett förhållandevis traditionellt stillebenmåleri, om det inte vore för de förvrängningar och reflektioner som speglar, vattenytor och de förstorade utsnitten för in i bilderna.

Bilden föreställer två oljemålningar som hänger mot en vit vägg. Båda målningarna förställer stilleben med solrosor.
Installationsvy. Foto: Jean-Baptiste Béranger

I målningen Fönsterkarm (2024) mångfaldigas solrosorna genom reflektioner i speglar, vaser och fönsterglas. Bukettens gula lyster och fylliga gröna toner accentueras mot den snötäckta parkeringen utanför ateljéfönstret. Solrosorna är vända bort från betraktaren, så att den mörka frökorgen inte syns, och stramar åt färgackordet till en treklang av gult, grönt och vitt. Det finns en stilla visuell dramatik i det enkla stillebenet på fönsterkarmen, en rikedom som bara uppenbarar sig genom konstnärens fullständigt närvarande, subjektiva seende.

Edit Sihlberg, Fönsterkarm, 2024. Bild beskuren.

Målningen har Sihlberg skapat specifikt till utställningen I Follow the Sun som visas på Artipelag t.o.m 5 januari 2025. Edit Sihlberg kommer även att medverka i ett Artist Talk tillsammans med Clara Gesang-Gottowt som hålls på Artipelag den 7 september kl. 14:00 och ingår i entréavgiften. 

Publicerad: