Edmund de Waal/Morandi

Morandi / Edmund de Waal 7 april – 1 oktober 2017.

Morandi / Edmund de Waal är vårens och sommarens stora utställning på Artipelag. Här möter den samtida, brittiske konstnärskeramikern och författaren Edmund de Waal den italienske, kultförklarade målaren Giorgio Morandi, som ägnade en stor del av sitt verksamma liv åt stilleben av vardagliga, keramiska föremål. Det är dock inte keramiken som för samman de två, utan en strävan efter att ge utrymme för det långsamma betraktandet och den tidskrävande eftertanken.

Giorgio Morandi

Giorgio Morandi (f. 1890, d. 1964) är en av den moderna, italienska konstens främsta förgrundsgestalter. Han har kultstatus, särskilt inom kännarnas krets, och har kallats ”konstnärernas konstnär”. Morandi har inte heller enbart fascinerat konstnärer från olika generationer – influenserna sträcker sig till författare, poeter, designers och fotografer verksamma ända in i samtiden. Liksom filmare, där Federico Fellinis klassiker La Dolce Vita är ett av de mer lysande exemplen, och presidenter, då Barack Obama köpte in två Morandi-målningar till Vita husets samling.

Morandis verk har bland annat visats på Tate Modern i London år 2001. Då med en utställning som följande år vandrade vidare till Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Metropolitan Museum of Art i New York hyllade 2008 Morandi med en separatutställning. I Sverige liksom i övriga Norden har Morandi aldrig tidigare visats i större omfattning.

Utställningen på Artipelag lyfter fram ett femtiotal verk från hela Morandis karriär. De tidigaste härstammar från 1921 och de senaste från 1963. Huvuddelen av utställningen utgörs av måleri där stilleben av bruksföremål gjorda i keramik och andra material är den vanligast förekommande formen, men också en handfull landskapsmålningar är inkluderade. Måleriet kompletteras med teckningar, etsningar och akvareller, vilka visar på bredden i Morandis konstnärskap. Verken lånas till stor utsträckning in från Museo d’Arte Moderna di Bologna.

Morandis tillvaro följde ett stilla och inrutat mönster. Han lämnade ytterst sällan Italien eller ens sin hemstad Bologna, där han levde större delen av sitt liv med sin mor och tre systrar samt verkade som professor vid Accademia di Belle Arti di Bologna. Lika återkommande var motiven i hans produktion, där likartade stilleben och landskap utgör en stor majoritet av hans totalt drygt tusen oljemålningar.

Edmund de Waal

Edmund de Waal (f. 1964) är en brittisk keramiker, konstnär och författare som för en svensk publik är mest berömd för sin miljonsäljande roman Haren med bärnstensögon, som i dagsläget finns översatt till 29 språk. I boken utforskar de Waal sin judiska släkts uppgång till samhällets toppskikt under sent artonhundratal, liksom påföljande fall mot botten i samband med nazisternas härjningar. I det internationella konstlivet är han dock främst erkänd som keramiker och som någon som arbetar i gränslandet mellan konsthantverk och samtidskonstens genreöverskridande formspråk.

Edmund har tidigare visats på bland annat Royal Academy of Arts i London, Kunsthistorisches Museum i Wien och Gagosian Gallery i London och Los Angeles. Förra året samarbetade han med den kinesiske konstnären Ai Weiwei i ett projekt på Grazer Kunsthaus i Graz, Österrike.

Utmärkande för den nutida de Waal är ett fokus på serier av likvärdig keramik, där fokus flyttas från varje föremål i sig till hur de grupperas, de tomrum som lämnas och hur åskådarens blick flödar genom konstverket.

Utställningen är Edmund de Waals första presentation i Sverige och han medverkar med närmare fyrtio verk från åren 2012 till 2017. Av dessa är cirka tio nya verk som har sin utgångspunkt i dialogen med Morandis verk – Edmund de Waal har vid flera tillfällen lyft fram Morandi som en av sina största inspirationskällor. Han har dessutom, i anslutning till Morandis målningar, utfört ett verk direkt på konsthallens väggar.

Curatorer är Bo Nilsson i samarbete med Edmund de Waal.

Information

Buss och båt till utställningen

Lördagar, söndagar samt helgdagar har vi en egen buss som kör sträckan Vasagatan till Artipelag samt tillbaka. Strömma Kanalbolaget trafikerar Artipelag med sekelskiftesfartyg.
Buss till Artipelag >>
Båt till Artipelag >>

Introduktioner och familjevisningar

Introduktion (15-20 min)
Måndag–söndag kl 12.00 och 14.00.
Kl 15.00 hålls en introduktion på engelska.

Familjevisning (30 min) – en introduktion för barn och ungdomar där föräldrarna är välkomna att följa med.
Lördag–söndag kl 11.30 och 13.30.

Introduktionerna och familjevisningarna ingår i entrépriset. Samling sker innanför entrén till konsthallen. Föranmälan behövs ej.

Utställningskatalog

I samband med utställningen har Artipelag producerat en katalog med förord av Bo Nilsson samt texter av Edmund de Waal, den norska konstprofessorn Jorunn Veiteberg och svenska författaren Fredrik Sjöberg. Katalogen finns till försäljning i Artipelags designbutik.

Entrépriser för Morandi / Edmund de Waal

Vuxna 150 kr.
Studerande 130 kr.
Unga (0-18 år) gratis.

Workshops

Våra kreativa och inspirerande workshops väcker ett intresse att uppleva konsten och utställningen Morandi / Edmund de Waal på ett nytt sätt. Båda konstnärerna och deras verk utmanar vårt sätt att se på föremål och objekt vilket också leder oss fram till nya frågeställningar kring oss själva. Workshops finns för både barn och vuxna.
Läs mer >>

Den vita vägen

Edmund de Waal är denna vår dubbelt aktuell i Sverige. Utöver utställningen på Artipelag blev hans bok The White Road, på svenska Den vita vägen, utgiven av Brombergs förlag den 29 mars. I boken sätter de Waal fokus på porslinets tusenåriga historia och dess resa från Kina och vidare ut i världen. The White Road har lyfts fram av bland annat Los Angeles Times, The New Yorker och The New York Times.

App med Audioguide

Ladda ner vår interaktiva app för smarta telefoner och läsplattor. Här finner du Edmund de Waals egen audioguide, video och mer info om utställningen. Sök på Artipelag i App Store eller Google Play. Du kan också låna en audioguide av våra konstvärdar vid ditt besök

AppStore
Google Play

”One can travel this world and see nothing. To achieve understanding it is necessary not to see many things, but to look hard at what you do see.”

– Giorgio Morandi
Intervju med Edmund de Waal
Vi träffade Edmund i London för att prata om utställningen, hans skapande och om Morandi.