Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Rolf Hanson – Retroactive

4 juni – 28 november 2021

Entré

Vuxna
225 kr
Seniorer
200 kr
Studerande
130 kr
Art.Pass
Gratis
Unga (0-17 år)
Gratis

Under hösten är det den svenska målaren Rolf Hansons (f. 1953) måleri som är den konstnärliga mittpunkten på Artipelag. Utställningen Rolf Hanson – Retroactive är den mest omfattande som gjorts med Rolf Hansons konst, som nu inkluderar fyra decenniers verksamhet. Utställningen har kallats en retroaktiv, vilket ger en antydan om hur Rolf Hanson ofta återvänder till sin egen konst i nya konstellationer.

Rolf Hanson är en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation. Han är förknippad med en nordisk romantisk måleritradition som har sin utgångspunkt i ett förhållande till landskapet, men med åren har måleriet fått mer och mer abstrakta uttryck. Utställningen, som innehåller drygt 90 målningar, inkluderar Hansons allra mest kända motivserier, exempelvis Runtom trappa som utgår från den trapp som ledde upp till konstnärens C.F. Hills ateljé i den franska byn Montigny.

Retroactive är den största utställningen som har gjorts med Rolf Hansons verk. Den omfattar hela hans karriär, som i skrivande stund har pågått i 40 års tid. Ofta kallas utställningar av detta slag för retrospektiva utställningar och brukar tillägnas konstnärer som har en lång och betydande karriär bakom sig, vilket definitivt är gällande för Hanson. Dock har vi undvikit beteckningen retrospektiv för att istället kalla utställningen för en retroaktiv, och detta för att ge en antydan om att Rolf Hanson definitivt inte befinner sig vid en slutpunkt, utan att hans konstnärskap fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas som ständigt resulterar i nya konstellationer och omtolkningar av tidigare verk.

”Rolf Hanson är mästerligt monumental på Artipelag”

Recension av Dagens Nyheter

”Kraftfullt borrande in i måleriets kärna”

Recension av Svenska Dagbladet

Praktisk information

Biljetter köpes på plats på Artipelag. Inget förköp, men vi har gott om plats för att ta emot alla besökare som kommer.

Här hittar du all praktisk information om ditt besök på Artipelag.

Vår personal kommer att motverka att trängsel uppstår. För att minimera risken för folksamlingar har utställningen inga väggtexter, men besökare får en broschyr med presentationer av konsten.

Så påverkar corona Artipelag

Skicka en bokningsförfrågan till visning@artipelag.se

Uppge önskat datum, samt hur många ni är i sällskapet.

Konstvisningen genomförs under ordinarie öppettider.

Våra guidade visningar

I designbutiken säljs en omfattande katalog med bilder på alla verk i utställningen och utställningsessäer av Artipelags museichef Bo Nilsson och Lars Nittve.

Katalogen har formgivits av Patrick Waters (Waters Löwenhielm).

Musiken till utställningen är gjord av violinisten och musikern Jonas Lindgren, tidigare medlem av Fläskkvartetten. Lindgren har inspirerats av Hansons måleri och skapat soundtracket Music for a Painter I Know, som finns att köpa i designbutiken.

Det råder fotoförbud i utställningshallen. Lagen om upphovsrätt gäller.

Foto inifrån utställningen Rolf Hanson – Retroactive

Om utställningen i media

Intervju med Rolf Hanson i Artlover (PDF)

Intervju med Rolf Hanson i Dagens Nyheter

Intervju med Rolf Hanson i SR P1 Kultur (17:20 in i inslaget)

Intervju med Rolf Hanson gjord av TT

”En överdådig utställning av internationella mått”

Recension av Omkonst

Utställningsbakelse till Rolf Hanson – Retroactive

Till utställningen har vår chefskonditor Annie Hesselstad tagit fram en bakelse som inspirerats av konsten.