Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Björn Jakobson om Artipelags tillkomst

Välkommen till Artipelag och den vackra Artbox-hallen lördagen den 14 oktober klockan 14.00. Då erbjuds ett tillfälle att  höra Artipelags grundare Björn Jakobson berätta om visionen, tillkomsten och de fem första succéfyllda åren här ute på Hålludden. Björn kommer även recitera delar av librettot till kammaroperan Karolinas sömn, som var det allra första evenemanget att genomföras på Artipelag.

Björn Jakobson, grundare av Artipelag
Grundare av Artipelag, Björn Jakobson.

Stillbilder och korta videoinslag illustrerar presentationen som tar cirka fyrtio minuter. Efter en trettio minuters paus ges sedan en bakgrund till Karolinas sömn, som i samarbete med Kungliga Operan uruppfördes vid Artipelags invigning den 2 juni 2012. Musiken skrevs av tonsättaren Anders Eliasson och librettot av författaren och poeten Bengt Emil Johnson. Verket är en tolkning av berättelsen om ”Soverskan på Oknö”, en kvinna som vid endast 14 års ålder år 1876 föll i dvala och vaknade först 32 år senare.

Under tio minuter kommer Björn att deklamera denna text som följt honom under åren och som i mångt och mycket speglar hans eget förhållande till naturen och livet självt.

”Det här är ett epos som jag läst ett par hundra gånger för mig själv och som jag nu ser en chans att få dela med mig av till andra.”
Björn Jakobson

Ovan ersätter denna dag den Artipelagvisning som vanligen genomförs onsdag till och med söndag.

Än en gång välkommen till Artipelag och en inspirerande eftermiddag tillsammans med Artipelags grundare, Björn Jakobson!

Publicerad: