Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapar Nobeldesserten för andra året i rad

Efter en lång väntan är det slutligen officiellt att Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad står bakom årets dessert på Nobelbanketten, ett uppdrag hon utför för andra året i rad. Vad gästerna bjöds på blev officiellt först i samband med att de satte sig till bords i Blå hallen den 10 december kl. 19.

Annie Hesselstad, Artipelags chefskonditor tillika 2023 års Nobelkonditor
Foto: Dan Lepp

Förfrågan om Annie Hesselstad ville ansvara för Nobeldesserten för andra året i rad kom en ledig vårdag precis när hon var på väg ut i skidbacken. När hon såg vem som ringde hann hon undra ”tänk om jag får frågan i år igen”.

– Det var absolut inget jag tog för givet och jag känner mig otroligt hedrad över att ha fått förtroendet ännu ett år. Eftersom hela resan förra året var en sådan fantastisk upplevelse tvekade jag inte en sekund på att tacka ja, trots att december är en hektiskt månad med både Nobeldessert och julbord på Artipelag.

2023 års Nobeldessert

Desserten bestod av en bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Till detta serverades en chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.

Nobeldesserten 2023. Foto: Dan Lepp

– Desserten är en hyllning till Sverige med smaker och producenter från norr till söder där norrländska lingon spelar huvudrollen. Det fanns även önskemål om choklad då den övriga menyn innehåller fisk, vilket känns väldigt roligt, berättar Annie.

Upptakten inför Nobelbanketten

Förarbetet med årets Nobeldessert har Annie utfört på egen hand.

– Jag har mer kunskap i bagaget nu och känner ett större lugn inför årets uppdrag. Jag är otroligt tacksam och glad över att ha nästan exakt samma konditorsteam med mig på Stadshuset i år igen. Det ska bli fantastiskt roligt!

– Årets Nobelkock Jacob Holmström är en bekant till mig som jag länge velat arbeta med. Han är en trygg och lugn person och det känns superkul att vi äntligen får jobba ihop.

Soloarbetet har dock inneburit ett stort hemlighetsmakeri då det inte funnits någon att bolla idéer och tankar med. Annie berättar bland annat att hennes kollegor i konditoriet trott att hon skulle gifta sig eftersom uppdraget i planeringssammanhang fått heta ”Bröllopet”.

Med i förarbetet har dock Artipelags vaktmästeri varit som hjälpt till att bygga en ställning till årets Nobeldessert. Självklart har de varit helt ovetandes om vad ställningen skulle användas till.

För pressbilder vänligen besök Artipelags pressrum. Vid intervjuförfrågningar och annat vänligen kontakta mats.alderbrant@artipelag.se eller josefin.sahlin@artipelag.se.

Publicerad: