Foto: Lars Wallin – Fashion Stories

Lars Wallin – Fashion Stories

Artipelag lyser upp höst- och vintermörkret med utställningen Lars Wallin – Fashion Stories. Här visas närmare tvåhundra av den berömda kläddesignern Lars Wallins vackra skapelser och besökarna får möjlighet att följa den kreativa processen från idé till skiss och vidare till färdig couture.

Lars Wallin – Fashion Stories visar upp unika kreationer i exklusiva material från hela Wallins karriär som modeskapare. Utställningen lyfter fram en av de få svenska designers som arbetar med couture på en hög artistisk nivå där hantverk och kvalitet står i fokus.

Utställningen är uppbyggd kring fyra teman – hantverk, couture, brud och scen. Lars Wallin har själv gjort ett personligt urval av verk som betytt mycket för honom. Förutom färdiga plagg får besökarna se skisser, toiler, smycken och känna på tyger. Tanken med detta är att skapa förståelse för själva hantverket och designprocessen, samt ge en inblick i ateljéarbetet.

Den färdiga couturen, de unika verk som bara finns i ett exemplar, presenteras i en suggestiv miljö där de fångas i ögonblicksbilder från ett livfullt cocktailparty. Klänningarnas historia och ägare lyfts fram vilket ger dem ett större sammanhang. I filmrummet får vi följa framväxten av den klänning Elisabeth Tarras-Wahlberg bar på H.K.H. Kronprinsessan Victorias bröllop.

Den allra finaste sortens scenkläder är också ett område där Lars Wallin gjort avtryck. I utställningen visas plagg från exempelvis Melodifestivalen, musikalen Chicago samt extravagant sjuttonhundratalsflärd med kostymerna från Kungliga operans uppsättning Gustav III.

Allt är inte heller enbart kläder. Lars Wallins formgivning inkluderar allt från skimrande smycken och exklusivt porslin till flådiga förpackningar.

Lars Wallin – Fashion Stories premiärvisades på Prins Eugens Waldemarsudde år 2011 och har sedan dess turnerat runt på museer och konsthallar i Sverige. Nu har turnén äntligen nått tillbaka till Stockholm och visas på Artipelag i ett större format och med många nyheter. Utställningen visas fram till och med den 12 mars 2017.

Praktisk info

Gratis direktbuss från Vasagatan till Artipelag på helger, läs mer här >>

För att boka en guidad visning för en större grupp, klicka här >>

Onsdag till fredag kl 14.00 hålls en 15 minuter lång introduktion av utställningen. En 30 minuter lång introduktion hålls kl 12.00 och kl 14.00 på lördagar och söndagar. Lördagar kl 15.00 är det barnvänlig introduktion. Introduktionerna ingår i entrépriset.

KÖP BILJETTER >>

Biljetter kan även köpas på plats på Artipelag, men köper du online så går det att gå direkt till entrén till konsthallen utan att först besöka biljettkassan.

Lars Wallin – Fashion Stories
Utställningen öppnade den 4 november.
Vad sa egentligen gästerna på vernissagen om utställningen?