Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Världskänd bastu till Stockholm och Artipelag

Snart är utställningen I stormens öga komplett. Den 6 januari landar Solar Egg, Bigert & Bergströms världsberömda bastu för Riksbyggen, på konstmuseet Artipelags skärgårdsklippor.

Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen
Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen på Artipelag

Ett konstverk som skapat viral succé och som vunnit både designpris och publikens hjärta. Från lördagen den 6 januari har stockholmarna möjlighet att i verkligheten uppleva det som fler än 850 miljoner människor världen över läst om och sett i medier.

Solar Egg blir en del av den pågående utställningen I stormens öga med duon Bigert & Bergström, som består av konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

– Solar Egg är en social skulptur, tanken är att man ska kunna mötas i den och samtala om hur vi ska hantera allt vad klimatförändringarna medför, säger Lars Bergström.

Solar Egg skapades på uppdrag av Riksbyggen för att illustrera pånyttfödelsen av Kiruna stad efter flytten. Under hösten har det gjort succé bland fransmännen på Svenska Institutet i Paris.

Ägget är tillverkat av guldfärgad, rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är utformad i furu och asp. I centrum står ett fullt fungerande vedeldat bastuaggregat, utformat som ett mänskligt hjärta.

Ägget rymmer upp till åtta personer och utvalda dagar kommer utställningsbesökare ha möjlighet att ta sig ett bad i bastun. Grupper kommer även ha möjlighet att exklusivt boka bastun under några timmar.

Verket är en del av konstnärernas långtgående arbete med att via konst beröra och belysa klimatfrågor. Deras 30-åriga samarbete inkluderar storskaliga installationer, skulpturer, filmer samt geoengineering-projekt som nu kan ses på Artipelag.

– Verket Solar Egg är en perfekt symbios av konst, design samt funktionalitet och vi är glada att det blir en del av vår utställning, säger Artipelags konsthallschef Bo Nilsson.

Solar Egg för Riksbyggen har tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har vunnit German Design Award. Det har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

Solar Egg kommer visas på Artipelag fram till och med söndagen den 4 mars. Utställningen I stormens öga pågår fram till och med söndagen den 25 februari.

Länkar

Info om Solar Egg för allmänheten >>
Info om gruppbokning för företag av Solar Egg >>
Utställningen på Artipelags hemsida >>
Pressbilder på Artipelags hemsida >>
Bigert & Bergströms hemsida >>
Solar Egg på Riksbyggens hemsida >>

Presskontakt

Gustav Idhammar, Artipelag, gustav.idhammar@artipelag.se, tel +46 (0)70-710 53 55

Om Artipelag
Artipelag är en världsunik mötesplats där konstutställningar, kulturella aktiviteter, arkitektur, musik, eventmöjligheter, svensk design och god mat lever sida vid sida med den vackra skärgårdsmiljön. Artipelag är beläget på Hålludden som ligger på Värmdö, ca 20 min med bil från Stockholms city. Byggnaden omfattar 10 220 kvm och är varsamt placerad bland tallar och klippor med storslagen utsikt över Baggensfjärden. Artipelag är ritat av den framlidne arkitekten Johan Nyrén.

Publicerad: