Hoppa till innehåll

Signature Women

På internationella kvinnodagen, söndagen den 8 mars, öppnade Artipelags nya utställning Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen. På 1‌800 m² presenteras här 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer, både kända och tidigare marginaliserade namn, verksamma från starten av förra seklet och fram till idag.

Signature Women
Signature Women.

Urvalet omfattar allt från måleri, skulptur, textil, konsthantverk och teckning till grafik, fotografi och film. Konstnärerna presenteras utifrån det decennium de främst verkade, och de är delvis utvalda utifrån hur deras konst speglar det vid tiden rådande samhällsklimatet.

– För en tid sedan fick jag i uppdrag av ett norskt konstmuseum att komma med förslag på inköp av svenska konstnärer till en nordisk konstsamling. För att friska upp mina kunskaper vände jag mig till konsthistorien. Jag blev påmind om hur flagrant den manliga övervikten var i de flesta framställningar, förhållandet av manliga respektive kvinnliga konstnärer förhöll sig 95% män och 5% kvinnor, detta oberoende om boken i fråga hade en manlig eller kvinnlig författare. Det var mot denna bakgrund som idén att göra en utställning som belyser denna obalans väcktes, berättar Bo Nilsson, museichef på Artipelag.

Användningen av begreppet Signature Women är en ansats att spegla den förskjutning som har skett under hundra år, då kvinnliga konstnärer gått från att vara förpassade till konstlivets utkanter till dagens upphöjdhet.

– Vi har inte ambitionen att frammana en definitiv bild av konsthistorien, utan väljer att framföra en ödmjuk historieskrivning, som nog snarare skall ses som ett diskussionsunderlag än som ett definitivt påstående, fortsätter Nilsson.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen pågår fram till söndagen den 29 november.

”En magnifik kvinnosatsning på Artipelag”

– Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

Entré

För rådande entréavgifter, klicka här >>

Introduktioner och visningar

På grund av coronapandemin har vi tillsvidare inga allmänna introduktioner eller visningar. Det går dock fint att boka en privat visning.

Bibliotek att bidra till

Besökare uppmanas att ge sin syn på urvalet genom att donera böcker och kataloger med kvinnliga konstnärer som de anser borde varit med i utställningen. Detta bibliotek kommer förhoppningsvis att växa under utställningen och utgöra ett studiematerial för våra besökare. Böckerna som samlas in kommer därefter att ingå i Stockholms Kvinnohistoriskas uppbyggande av ett större kvinnohistoriskt bibliotek.

Katalog

Utställningens katalog säljs i designbutiken. Den är formgiven av Samuel Lind, Micaela Wernberg samt Lina Högberg och med texter av Marika Bogren och Bo Nilsson samt konstnärsbiografier av Bo Nilsson, Frida Andersson, Jessica Höglund, Kristina Lindemann och Iselin Page.

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen
, 1915.
Signature Women
, 1988. Beskuren.

Signature Women är en mäktig presentation av kvinnliga konstnärer”

– Camilla Hammarström, Aftonbladet

Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen
Vivianna Torun Bülow Hübe, 1955.
Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen
, 1991.

Medverkande konstnärer

Mamma Andersson
Ann-Sofie Back
Idun Baltzersen
Emma Bernhard
Helene Billgren
Monica Bratt
Vivianna Torun Bülow-Hübe
Barbro Bäckström
Nina Canell

Agnes Cleve
Siri Derkert
Nathalie Djurberg & Hans Berg
Cecilia Edefalk
Inger Ekdahl
Marie-Louise Ekman
Estrid Ericson
Carolina Falkholt
Eddie Figge

Randi Fisher
Maud Fredin Fredholm
Leonie Geisendorf
Petra Gipp
Denise Grünstein
Annika von Hausswolff
Susanne Henriques
Hertha Hillfon
Sigrid Hjertén

Åsa Jungnelius
Eva Klasson
Hilma af Klint
Greta Knutson
Klara Kristalova
Lotte Laserstein
Maria Lindberg
Tuija Lindström
Tyra Lundgren

Rita Lundqvist
Eva Löfdahl
Maria Miesenberger
(Ann-Marie Forsberg,
Marianne Richter,
Barbro Nilsson
från Märta Måås AB)
Gunvor Nelson
Vera Nilsson

Signe Persson-Melin
Siri Rathsman
Ingegerd Råman
Astrid Sampe
Lena Svedberg
Nell Walden
Jane Wåhlstedt (Laholmskeramik)
Christine Ödlund
Barbro Östlihn