Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Söndag 23 juni stänger Artipelag 15:00. För alla med biljetter till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram tills konsertens start.

Tal R – Vrångsidan

15 januari – 1 maj 2022

Entrépris

Biljetten gäller till både Tal R och Annika Liljedahl
Torsdagar
Fri entré för alla gäller på torsdagar
Pris vuxen
225 kr
Pris senior
200 kr
Pris studerande
130 kr
Barn 0–16 år
fri entré
Art.Pass-medlem
fri entré

Under våren 2022 ställer den danska samtidskonstnären Tal R (f.1967) ut skulpturer och teckningar på Artipelag. Utställningen Vrångsidan rymmer två delar där en del består av skulpturer i gips och brons, och den andra delen av teckningar i kol och krita.

Tal R har gjort sig känd för sin färgstarka palett och lekfulla uttryck. Hans idévärld rymmer ett cirkulärt tidsperspektiv i ett ständigt samspel mellan samtid och historiska perspektiv. I hans konst går att finna såväl kunskap från vetenskapen, men lika ofta även fiktiva gestaltningar. Det är denna märkliga blandning mellan fakta och saga, denna dualitet, som gjort att utställningen heter just Vrångsidan.

Utställningen på Artipelag är uppdelad i två delar där den ena delen består av ett 100-tal teckningar i kol och krita som har installerats på en vägg. Teckningarnas motiviska utgångspunkter omfattar allt från barnets teckningar till mästerverk som påminner om de stora modernisterna. De framstår som ett slags arketyper som C G Jung kallade urtyper, som skär genom vår civilisation oberoende av kulturella olikheter. Tal R smälter samman dessa arketyper till sin alldeles egen bildvärld.

Den andra delen av utställningen i Artipelags konsthall består av 35 skulpturer i gips och brons. Dessa båda kategorier kan tyckas synnerligen väsensskilda från varandra, men utgör en spännande kontrast. Gipserna är av en mer lekfull karaktär medan bronserna får en mer historisk framtoning.

Utställningen öppnar lördag 15 januari 2022 och visas fram till 1 maj 2022.

"Säregen skaparkraft i parallella presentationer på Artipelag."

– DN