Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Selma Lagerlöfs Bortbytingen till toner av folkmusik

Under bar himmel i skogsglänta
10 juli 2024

Upplev Selma Lagerlöfs klassiska saga Bortbytingen på Artipelag ackompanjerad av svensk folkmusik och med uppläsning av dramatenskådespelaren Hannes Meidal. I denna berättelse möts rädslan för det okända med empati och medmänsklighet. Slå dig ner i den förtrollande skogsdungen på Artipelag.

skdespelaren Hannes Meidal reciterar Bortbytingen på Artipelag

Information

Ordinarie: 295 SEK
Senior (65 år+):  245 SEK
Art.Pass-medlemmar: 195 SEK


10 juli kl. 15:00

Upplevelsen pågår i ca 1 h

Skogsgläntan

Alla får en klappstol att sitta på i skogsgläntan.

Om upplevelsen

Upplev berättelsen Bortbytingen av Selma Lageröf i Artipelags förtrollande skogsglänta i en unik version omgiven av svensk folkmusik för violin och slagverk framförd av Duo Langborn-Wendel. Dramatenskådespelaren Hannes Meidal läser Lagerlöfs text under grantopparna.

Bortbytingen är en av Selma Lagerlöfs vackraste och mest älskade berättelser. Här berättar hon historien om bondparet som får sin enda son bortrövad av skogstrollen, och i utbyte får en trollunge att ta hand om. En berättelse där rädslan för det okända ställs mot empati och medmänsklighet.

Det var en trollkäring, som kom gående genom skogen med ungen hängande i en näverknot, som hon bar på ryggen. Han var stor och ful med hår som borst, sylvassa tänder och klo på lillfingret, men trollkäringen tyckte förstås, att det inte kunde finnas ett vackrare barn. Selma Lagerlöf inledning till Bortbytingen.


Medverkande

Skådespelaren Hannes Meidal (f 1979) är utbildad vd Teaterhögskolan i Stockholm och tillhör sedan 2013 Dramatens fasta ensemble; där har han på senare tid medverkat i bl a Lille Eyolf, Mefisto, (Macbeth), Ett dockhem och Maj. Han syns också ofta i tv-produktioner, som t ex Vår tid är nu, Nattryttarna, Ture Sventon och jakten på ungdomens källa och, nu senast, Veronika.

Hannes Meidal är även flitigt anlitad som recitatör och har uppträtt bl a med Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios symfoniorkester samt i en rad litteratur-, poesi-, kör- och kammarmusiksammanhang på bl a Dramaten, Operan, Svenska Akademien, Judisk Kultur i Sverige, Nobelmuseet, Nationalmuseum och Moderna Museet. De senaste åren har han även bistått Jacob Kellermann i utarbetandet av musikaliska och litterära program på Artipelag.

Tillsammans med regissören Jens Ohlin är Hannes Meidal också verksam som dramatiker. De har för Dramaten skrivit en rad uppmärksammade och kritikerrosade pjäser som Don Giovanni, Marodörer, Faust och (Macbeth), och har för sitt gemensamma arbete bl a tilldelats Svenska Dagbladets Thaliapris, Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris och Falstaffpriset. För sin rolltolkning av Hamlet på Teater Galeasen mottog Hannes Stockholms stads Teaterstipendium. Två av deras pjäser – Hamlet och (Macbeth) – utkom under 2023 i bokform på förlaget Kaunitz-Olsson. 

violin

Vibrafon/Marimba