Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

Pippo Lionnis ACTIONREACTION

Crossroads: konst och musik i symbios
31 juli 2024

Pippo Lionni glider över en stor målarduk i synk med musikens rytm. Han målar med spackelspatel och lack och låter känslorna komma ut i konsten. Allt till tonerna av musik.

Pippo Lionni målar med spackelspatel till toner av elektronisk musik
Pippo Lionni, foto: DAPHNE

Information

Ordinarie: 295 SEK
Senior (65 år+): 295 SEK
Art.Pass-medlemmar: 245 SEK


31 juli kl.15.00

ca 1h 30 min inklusive för- och eftersamtal

Medverkande

Pippo Lionni är född i New York 1954. Lionni studerade måleri och musik redan som ung i New York. Senare också filosofi och matematik vid Portland State university, New York. 1981 flyttade Pippo till Paris där han studerade och arbetade som grafisk designer. Resultatet blev ett bildalfabet, Facits of Life 1998. Han återvände till konsten 2005 då måleriet och skulpturen blev hans huvudsakliga verksamhet. 2016 flyttade han till Italien där han påbörjade serien ACTIONREACTION, där musiken kom att bli central. Lionni utgår från en rytm och utformar sitt måleri som en performance med en nära dialog med sina musiker. De har turnerat med sin performance i många av konstens allra främsta metropoler.

Medverkande

Pippo Lionni, född i New York, har bott i Paris sedan början av åttiotalet. Hans mångkulturella bakgrund och mångdisciplinära utbildning resulterar i en rad aktiviteter och uttrycksformer, såsom stora vägginstallationer, projicerade animationer och måleri. Han tilldelades utmärkelsen ”Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” av det franska kulturministeriet år 200

PIANO, SYNTHESIZER och elektronik

SAXOPHONES och elektronik

Om upplevelsen

Som del av Artipelags nya satsning Crossroads presenteras vi stolt kostnären Pippo Lionni. Tillsammans med Sergio Corbini på piano, synthesizer och Stefano Franceschini på saxophones och elektronik. Ta del av konstnärens process i skapandet av ett nytt verk, samtidigt som du lyssnar till musiken och ser konstverket växa fram. Hur påverkas din upplevelse av konsten genom att vara en del av denna skapandeprocess? Föreställningen föregås av en kort presentation av konstnären och avslutas med ett samtal med alla medverkande.

ACTIONREACTION är ett laboratorium för experimentell interaktiv improvisation där abstrakt måleri och samtida musik smälter samman. Pippo Lionni målar på storskaliga dukar med spackelspatlar, vars ljudstrukturer inspirerar musikaliska kompositioner. Musik och måleri påverkar varandra i en ständigt utvecklande kreativ process. Gruppen, inklusive Sergio Corbini och Stefano Franceschini, utforskar denna unika symbios mellan konstformer genom liveframträdanden och inspelningar. Framträdandena är "happenings" där verk skapas och utvecklas över flera sessioner med inslag av diskussioner om metodik och konstnärliga utmaningar. Genom deras erfarenhet av musikalisk improvisation och abstrakt konst skapar ACTIONREACTION nya former för konstnärligt uttryck utan förutbestämda strukturer.