Featured Video Play Icon

Ateljébesök: Jan Håfström 22 februari – 18 mars 2018


Jan Håfström (f. 1937) är en av svenskt konstlivs mest respekterade konstnärer och blir den förste att synas i Artipelags utställningsserie Ateljébesök, som presenterar tidigare osedda verk av aktuella samtidskonstnärer. Håfström medverkar med den nya verksserien
The Making of a Prophet, där han går tillbaka till söndagsskolan bildvärld med berättelsen om Jesu liv i fokus.

Ett av Håfströms första möten med konsten var just de urklippta bilderna som flyttades omkring i en sandlåda för att illustrera de bibliska berättelserna i söndagsskolan. I Håfströms verk ser vi elva olika berättelser ur Jesus liv, bl.a. intåget i Jerusalem och Jesus och äktenskapsbryterskan. Alla bildsekvenser kan ses som en sorts moralitet eller sedelärande berättelser. Bilderna är arrangerade med utklippta figurer på ett rutmönstrat papper under pansarglas. Figurerna på vissa av bilderna är delvis dolda, kaffefläckar suddar ut motivet och ger bilderna en mystisk framtoning och en sorts patina.

Redan i Håfströms barnteckningar ser man motiven som han använder sig av i denna svit. Håfström beskriver bildernas tillblivelse som ett resultat av en arkeologisk utgrävning av sig själv, där oväntade saker som är arkiverade i det undermedvetna dyker upp. För Håfström blev berättelsen om Jesu liv en slags urberättelse som ligger till grund för allt hans senare skapande.

Utställningen kommer att äga rum i Artipelags foajé och har fri entré.

 

Jan Håfström – The Making of a Prophet

Bilderna är beskurna.