”Svart Coco Chanel påminner om en kabaré” – Recension i Svenska Dagbladet
”Laddat porträtt av en modeikon” – Recension i Dagens Nyheter
En opera i två akter om stilgurun Coco Chanels händelserika levnadsöde. Tidstypisk musik av kompositörer som Claude Debussy, Erich Wolfgang Korngold, Gustav Mahler och Maurice Ravel, för att nämna några. I konsthallen pågår samtidigt utställningen Lars Wallin – Fashion Stories, där närmare två hundra kreationer från modedesignern Lars Wallins 25-åriga karriär visas upp.
Med största sannolikhet är Coco Chanel den enskilda person som mest påverkat modevärlden. Hon var en begåvad rebell, en arbetsnarkoman med stark revanschlust och ett marknadsföringsgeni. Men också en mycket ensam person som hade svårt att släppa någon nära. Hon var komplex och svårfångad redan under sitt liv. Med ett starkt behov av självständighet och viljan att skriva sin egen historia. I år är det 45 år sedan hon dog och modehuset Chanel är fortfarande ett av världens absolut starkaste varumärken.
Operan är en återblick mot hela Coco Chanels levnad – ekonomiska framgångar och motgångar, funnen kärlek och förlusten av den, stilmässiga fiaskon och stilmässiga succéer som lever och frodas än i dag. Berättelsen växer fram i mötet mellan en åldrande Coco Chanel och en journalist, där den förstnämnda önskar förmedla sin självbild och den senare söker efter vad som döljer sig bakom den.
Operan Coco Chanel är skriven av Martyna Kaiser, som även står för regi och kostym. Ensamblen består av Göran Eliasson (tenor), Anna Larsson (alt), Amelia Jakobsson (sopran) och Tobias Westman (tenor). Dirigent är Fredrik Burstedt. Scenografin är skapad av Bernd Janusch och ljuset av Jimmy Svensson.
Orkestern består av 13 musiker och inkluderar bland andra Henrik Måwe (piano), Tobias Rondin (slagverk), Fredrik Wadman (bas), Daniel Burstedt (oboe), Kristina Winiarski (cello), Erik Holm (viola), Anders Matell (fagott) och Dennis Vasiliev (horn).