Karolinas Sömn

4 JUNI TILL 9 JUNI 2012
ARTBOXEN

Kungliga Operan och Artipelag presenterar stolt:

Karolinas sömn – med musik av Anders Eliasson och text av Bengt Emil Johnson – är ett beställningsverk av Kungliga Operan i samarbete med Artipelag.

Operan, som är i en akt, har urpremiär i samband med invigningen av Artipelag och ges i Artipelags Artbox.

Musik: Anders Elisasson
Text: Bengt Emil Jonsson
Dirigent: Daniel Blendulf
Regi: Christina Ouzounidis
Solist: Lena Hoel
Kungliga Hovkapellet

OM KAROLINAS SÖMN

När Karolina Olsson från Oknö vaknade en morgon 1908 hade hon sovit gott – inte en natt utan i 32 år. Nu skulle hon straxt fylla 47 år och kände sig pigg och kry. Vad hade hänt? Vilken yttre orsak hade fört henne in i ett så exceptionellt tillstånd?

Julen 1875, när hon var 14 år, var hon ute på isen och fick tandvärk. Hon gick hem, lade sig och föll i en 32-årig sömn. Hur kan man förstå eller förklara den långa tidens utestängdhet från det vardagliga livet? Skulle tandvärken vara enda orsaken? Var hon i själva verket en simulant – i så fall varför? Hon måste ju ha haft någon form av medvetande, under alla dessa år. Vad upplevde hon där hon låg? Hur såg den närmast anhöriga – modern – på henne? Vad visste hon om hur dottern upplevt sin barndom – var där något som hon hade anledning att försöka dölja? Ett obeskrivbart svek? En psykisk kris?

Idén till projektet kommer från sopranen Lena Hoel, som första gången fick höra talas om Karolinas sömn när hon såg en utställning med glaskonstnären Beril Valliens manshöga glasskulpturer. Vallien hade läst om Karolina i en gammal tidningsartikel och skapat de ” inneslutna” figurerna. Berättelsen om den unga kvinnan gick lätt att associera till det stillastående, frusna glasets värld. Skulle det vara möjligt att gestalta Karolinas långa sömn i en opera?

Med Valliens glaskonst som scenografisk utgångspunkt vände Lena sig till tonsättaren Anders Eliasson och författaren Bengt Emil Johnson i förvissning om att de skulle kunna ge ord och ton åt de två personer som agerar i rummet av glas: modern och dottern. Samtal med Kungliga Operan tog fart för att hitta en lämplig spelplats.

Nu sker urpremiären av Karolinas sömn på Artipelag, i samband med invigningen.

I samband med Karolinas sömn visas två verk av glaskonstnären Bertil Vallien.