Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen

Världsattraktionen Solar Egg nu permanent på plats

På grund av tekniska problem med installationen är Solar Egg tyvärr delvis övertäckt tillsvidare. /Artipelag, 17 april 2019

Duon Bigert & Bergströms uppmärksammade verk Solar Egg, som turnerat världen runt och senast besökte Artipelag under konstnärernas utställning I stormens öga, har nu byggts i en version exklusivt för Artipelag och fått ett fast hem på klipphällen vid trappan upp till taket.

Bigert & Bergströms Solar Egg (2017), som ursprungligen skapades på uppdrag av Riksbyggen, har fått en permanent placering som förenar dess skulpturala kvaliteter med bastuns sociala dimension som mötesplats.

Här är verket en del av Artipelags fasta samling, liksom ett inslag i 2019 års utomhusutställning Skulptur i natur som öppnade den 11 april

Solar Egg är tillverkat av guldfärgad, rostfri spegelplåt där dess fasetterade form bryter upp den omgivning det reflekterar i en mångfald av olika spegelbilder. Interiören är i furu och asp. I centrum står ett fullt fungerande vedeldat bastuaggregat, utformat som ett mänskligt hjärta.

Utöver den fysiska finns även en social dimension, där människor kan mötas och samtala om hur vi ska hantera allt vad klimatförändringarna medför.

Solar Egg har tidigare tilldelats det prestigefyllda designpriset Red Dot Award och stått som vinnare i bland annat Swedish Arts and Business Awards och German Design Awards. Men det är inte bara formen som hyllats – i höstas listade nöjestidningen Time Out Magazine ägget på plats tre över världens 50 bästa upplevelser.

Ägget rymmer upp till åtta personer och kommer kunna förbokas för bastubad Artipelags alla öppna dagar. Badrock, badtofflor och handduk ingår då i priset och dryck med tilltugg kan beställas till antingen bastun eller det närliggande, snart färdigställda omklädningsrummet. Mer info om detta kommer inom kort men intresserade kan redan nu anmäla intresse till event@artipelag.se.