Jan Håfström med Den vita bussen

Föredrag om de vita bussarna med Ingrid Lomfors

Just nu visar vi Jan Håfströms utställning Den vita bussen, där konstnären återvänder till upplevelser från barndomen under andra världskriget. Därav arrangerar vi kvällstid onsdagen den 6 november ett föredrag och samtal om Röda Korsets räddningsaktion ”de vita bussarna”.

Föredragshållare är Ingrid Lomfors, historiker och överintendent på Forum för levande historia i Stockholm. Efter föredraget bjuds publiken in till samtal.

Kvällen inleds med mingel och en välsmakande soppa samt måltidsdryck. På det följer en kort introduktion av utställningen i konstnärens närvaro.

Ingrid Lomfors bok Blind fläck: minne och glömska kring svenska Röda korsets hjälpinsats i Nazityskland 1945 (2005) väckte debatt när den kom ut. Genom att ställa nya frågor till det förflutna och samtidigt analysera outforskat källmaterial skapade hon ny kunskap om Sveriges berömda hjälpinsats. Hon riktade ljuset på den blinda fläcken i svensk historieskrivning – den blinda fläck som många velat glömma. Under kvällen kommer Lomfors berätta hur hennes bok kom till och om relationen mellan minne och glömska kring de vita bussarna.

Pris 250 kr per person.
I priset ingår entré till utställningen, buss tur och retur, soppa, dryck och introduktion.

För att anmäla dig idag onsdag 6 november, vänligen maila kristina.lindemann@artipelag.se

Tider
17.30 Buss avgår från Vasagatan 24 till Artipelag
18.00 Förmingel med soppa och äppelmust
18.45 Kort introduktion till utställningen i konstnärens närvaro
19.00 Föredrag av Ingrid Lomfors
19.30 Publikt samtal
20.00 samtal avslutas
20.30 Buss avgår från Artipelag till Vasagatan 24

Mat och dryck
Vegansk pumpasoppa med ingefära och hembakt bröd
Äppelmust från Värmdö Musteri

Plats i buss ingår i priset och plats bokas i samband med biljettköp. Kommer du med egen bil så boka vänligen inte platser i bussen.