Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera

Semlor

Semmelsäsongen 2021 är nu över. När semlor säljs nästa gång så kommer detta meddelas här.

Våra hembakade semlor serveras i år i vårt utecafé samt som take away.

Vår chefskonditor Annie Hesselstad, som tidigare tillhörde Svenska Kocklandslaget, gör dem helt från grunden på ekologiskt vetemjöl av bästa sort från Limabacka Kvarn. Mandelfyllningen består av mandelmassa och rostade mandlar vilket, tillsammans med kardemumman och en liten skvätt Grönstedts VS, ger semlan en rejäl karaktär. Tillsammans med luftigt vispad grädde och ett perfekt klippt lock pudrat med florsocker blir resultatet allt man kan önska sig av en klassisk semla.

Utecafé och take away

Semlorna säljs styckvis i utecaféet (liten / stor, 35 / 49 kr) och i tvåpack (85 kr) som take away varje vecka med sista beställning torsdagar kl 12 och upphämtning på fredagar och lördagar.

Semlorna innehåller gluten, laktos, ägg och mandel. Vid frågor vänligen kontakta restaurang@artipelag.se eller tel 08–570 130 50. Beställning kan tyvärr inte göras via e-post eller telefon.

”Bullen har en god smak av kardemumma och grädden är färsk och fluffig. En riktigt god semla.”
Betyg ++++

Expressen (2021-01-29)
Semla
Semla.
Liten och stor semla
Liten och stor semla.

”Och det är, precis som förra året, konsthallen Artipelags cafés semla som går segrande ur testet. Samtliga testare öser lovord över vinnarbullen.”

Nacka Värmdö Posten (2020-02-18)

”Det är en svår konst att baka goda semlor. Utom för konsthallen Artipelags bageri — där bullarna smakar SM-guld.”

Nacka Värmdö Posten (2019-03-05)

Om semlor

Semlan, som även går under namn som fettisdagsbulle, fastlagsbulle och hetvägg, har en lång tradition både i Sverige och flera delar av Europa. Själva namnet kan spåras ända tillbaka till antiken och på våra breddgrader började något som är grunden till den semla vi äter i dag ta form under 1500-talet. Antalet variationer är, om inte lika stort som antalet semlor (vi i Sverige äter årligen ca 40 miljoner stycken!), betydande med lokala varianter i bland annat Skåne, Finland och Estland.

Mandelmassan dök upp i semlan under mitten av artonhundratalet. Framåt slutet av samma århundrade tillkom vispgrädden och traditionen att servera semlan i varm mjölk började försvinna. Istället letade den sig in på dåtidens kaféer och började förtäras tillsammans med en kopp kaffe. Den semla vi känner idag var därmed uppfunnen, men det var först framåt trettiotalet som den fick spridning över hela landet. När sedan det andra världskriget var slut och dåtidens ransonering avskaffades kom det rejäla uppsvinget och de semmeltraditioner vi har nu började cementeras.

Foto av en tårta som håller på att dekoreras

Tårta för beställning.

På Artipelag skapar vi själva alla våra smörgåsar, bakverk, kakor, desserter och andra söta inslag i huset.

Läs mer