Semlor i Bådan Café & Konditori

Semlor i Bådan Café & Konditori

Lördagen den 6 januari var det premiär för våra hembakade semlor i Bådan Café & Konditori.

Vår prisbelönta konditor Fredrik Otterberg, som tillhör det svenska konditorlandslaget, gör dem helt från grunden på vetemjöl av bästa sort från Strängnäs valskvarn. Mandelfyllningen utgår från rostade mandlar vilket, tillsammans med kardemumman, ger semlan en rejäl karaktär. Den krämiga, vispade grädden är givetvis ekologisk och locket pudrar vi med florsocker. Resultatet blir vad vi vill hävda är en av både Värmdös och Stockholms bästa semlor.

Semlorna finns i två storlekar: liten (30 kr) och stor (45 kr). Laktosfria varianter finns att tillgå, dock ej glutenfria.

Om semlor

Semlan, som även går under namn som fettisdagsbulle, fastlagsbulle och hetvägg, har en lång tradition både i Sverige och flera delar av Europa. Själva namnet kan spåras ända tillbaka till antiken och på våra breddgrader började något som är grunden till den semla vi äter i dag ta form under 1500-talet. Antalet variationer är, om inte lika stort som antalet semlor (vi i Sverige äter årligen ca 40 miljoner stycken!), betydande med lokala varianter i bland annat Skåne, Finland och Estland.

Mandelmassan dök upp i semlan under mitten av artonhundratalet. Framåt slutet av samma århundrade tillkom vispgrädden och traditionen att servera semlan i varm mjölk började försvinna. Istället letade den sig in på dåtidens kaféer och började förtäras tillsammans med en kopp kaffe. Den semla vi känner idag var därmed uppfunnen, men det var först framåt trettiotalet som den fick spridning över hela landet. När sedan det andra världskriget var slut och dåtidens ransonering avskaffades kom det rejäla uppsvinget och de semmeltraditioner vi har nu började cementeras.

close

Vill du ta emot Artipelags nyhetsbrev?