Semlor

Semlor i Bådan Café & Konditori

Semmelsäsongen 2020 är här! Våra hembakade semlor serveras i Bådan Café & Konditori på entréplan.

Vår chefskonditor Annie Hesselstad, som tidigare tillhörde Svenska Kocklandslaget, gör dem helt från grunden på ekologiskt vetemjöl av bästa sort från Limabacka Kvarn. Mandelfyllningen består av mandelmassa och rostade mandlar vilket, tillsammans med kardemumman och en liten skvätt Grönstedts VS, ger semlan en rejäl karaktär. Tillsammans med luftigt vispad grädde och ett perfekt klippt lock pudrat med florsocker blir resultatet allt man kan önska sig av en klassisk semla.

Semlorna finns i två storlekar: liten (28 kr) och stor (45 kr). Laktosfria varianter finns att tillgå för beställning, dock ej glutenfria.

Fettisdagen

Förbeställ dina semlor till fettisdagen tisdagen den 25 februari. Maila eller ring in din beställning, senast under fredagen den 21 februari, till restaurang@artipelag.se eller tel 08–570 130 50. Ange antal och om du vill ha stora eller små semlor. Betalning sker vid upphämtning på plats på Artipelag, som denna dag är öppet kl 11–17.

”Och det är, precis som förra året, konsthallen Artipelags cafés semla som går segrande ur testet. Samtliga testare öser lovord över vinnarbullen.”

Nacka Värmdö Posten (2020-02-18)

”Det är en svår konst att baka goda semlor. Utom för konsthallen Artipelags bageri — där bullarna smakar SM-guld.”

Nacka Värmdö Posten (2019-03-05)

Om semlor

Semlan, som även går under namn som fettisdagsbulle, fastlagsbulle och hetvägg, har en lång tradition både i Sverige och flera delar av Europa. Själva namnet kan spåras ända tillbaka till antiken och på våra breddgrader började något som är grunden till den semla vi äter i dag ta form under 1500-talet. Antalet variationer är, om inte lika stort som antalet semlor (vi i Sverige äter årligen ca 40 miljoner stycken!), betydande med lokala varianter i bland annat Skåne, Finland och Estland.

Mandelmassan dök upp i semlan under mitten av artonhundratalet. Framåt slutet av samma århundrade tillkom vispgrädden och traditionen att servera semlan i varm mjölk började försvinna. Istället letade den sig in på dåtidens kaféer och började förtäras tillsammans med en kopp kaffe. Den semla vi känner idag var därmed uppfunnen, men det var först framåt trettiotalet som den fick spridning över hela landet. När sedan det andra världskriget var slut och dåtidens ransonering avskaffades kom det rejäla uppsvinget och de semmeltraditioner vi har nu började cementeras.

close

Vill du ta emot Artipelags nyhetsbrev?