Klimatschack

Klimatschacket är fr.o.m. vecka 35 2020 tillsvidare nerplockat för underhåll. Vi kommer här meddela när det är uppe igen.

Jorden är som ett schackbräde där människan kämpar mot biosfären. Oljan kan betraktas som vår allierade i kampen. Om biosfären får övertaget kommer utvecklingen att gå bakåt, men jordens framtid kanske räddas. Välkommen att spela ett parti i schackspelet, tillika konstverket Kampen (2020), som installerats på Artipelag.

Pjäserna på biosfäriska sidan utgörs av bland annat av älgar, träd och fåglar. På motståndarsidan finns bilar, oljepumpar och fabriker.

Schackspelet är framtaget av konstnären Lars Arrhenius, som tyvärr gick bort under våren 2020, och författaren samt konstnären Eric Ericson. Duon har tidigare tagit fram bland annat sällskapsspel med klimattema, senast spelet Kalas (2018), där deltagarna tävlar om att förbereda ett lyckat barnkalas. Under spelets gång tas deltagarna med på en resa över jorden, där de får se hur ett kalas nödvändiga komponenter utarmar vårt jordklot och produceras av underbetald arbetskraft i låglöneländer. De tidigare spelen, vilka alla kretsar kring ämnen som ekonomi, etik och biosfär, har titlarna Välkommen till samhället (2012), Panama (2016) och Från ingenting till randig tandkräm (2017).

– Att schackspelet görs tillgängligt på Artipelag är glädjande. Det är tänkt att både underhålla och mana till eftertanke. Spelet schack har funnits i över tusen år, vår jord är många miljarder år gammal, men den senare förstörs nu i en rasande takt, säger Eric Ericson.

Spelet, som blir en del av den permanenta utomhusutställningen Skulptur i natur, är placerat i anslutning till uteserveringen tillhörande Bådan Café & Konditori. Det är tillgängligt alla Artipelags öppna dagar, då vädret tillåter. En beskrivning över hur pjäserna ska placeras i utgångsläget finns att hämta i informationen. Det går tyvärr inte att förboka speltid med schacket.