Bloomsbury Spirit

Bloomsburyseminarier

I samband med utställningen Bloomsbury Spirit bjuder vi in till en seminarieserie som belyser aktualiteten i Bloomsburygruppens idéer. I sann Bloomsburyanda kommer seminarierna vara prövande, antiauktoritära, lekande och sanningssökande.

Söndag den 29 april arrangeras det första seminariet: Ingela Lind, författare och extern curator för utställningen, och Lisbeth Larsson, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, talar med publiken om Virginia Woolf som flanör.

Köp biljetter >>

Att gå vilse med Virginia – 29 april kl 15.30 – 18.00

Virginia Woolf älskade att promenera. Hon promenerade intensivt i London och lät sina romanfigurer strosa genom gatorna laddade med modernismens förväntan på frigörelse. Ibland rör sig figurerna overkligt hastigt genom staden.

Utdragna vandringar och en strävan att gå vilse, både i omgivningen och i tankarna, präglar även många av hennes romaner och noveller som utspelar sig utanför storstaden. Att vandra från tanke till tanke blir både en allmän politisk och feministisk handling: individen vävs ihop med platsen, med den individuella och den kollektiva rörelsen.

I forskningsprojekt och publikationer har Lisbeth Larsson undersökt Woolfs sätt att skriva fram en människa. Annan aktuell forskning, kopplad till engelska institutionen på Stockholms universitet, lyfter fram kubismens betydelse för Woolfs estetik.

En idé även bakom utställningen Bloomsbury Spirit är att Marcel Duchamp och Virginia Woolf möts i en strävan att lämna det fokuserade och illustrerande bakom sig; att skifta perspektiv mellan röster och riktningar.

Allmän info, mat & transport

Program (29 april)

14.30 Buss från centrala Stockholm
15.30 Besök i utställningen tillsammans med Ingela Lind och Lisbeth Larsson
16.30 Samtal mellan Ingela Lind och Lisbeth Larsson samt publiken i vår Artbox
18.00 Buss tillbaka till centrala Stockholm

Biljetter

Utställning och seminarium 300 kr (entré Bloomsbury Spirit 165 kr, seminarium 135 kr)
Endast seminarium för Art.Pass-medlemmar (se mejlutskick) 100 kr
Studenpris 265 kr (entré 130 kr, seminarium 135 kr)

Köp biljetter >>

Buss och transport

Vid seminariets slut har kollektivtrafiken slutat gå för dagen. Men du kan boka plats i vår direktbuss för 100 kr tur och retur från centrala Stockholm till Artipelag. Bussen avgår i anslutning till seminariet och resan tar ca 25 minuter. Priset för en bussbiljett tur och retur är 100 kr.

Avgång från Vasagatan

Bussen är gul och körs av Traveller. De avgår från Vasagatan, nära Centralplan 9 (den lilla vändplatsen utanför O’Learys). En hållplatsstolpe med texten ”Artipelag” finns vid avgångsplatsen.

Bussen bokas och betalas via Ticketmaster i samband med biljettköp. Observera att bussbiljett måste bokas senast kl 15.00 dagen före seminariet.

Mat & Dryck

I Bådan Café & Konditori kan du köpa Bloomsbury-inspirerad fika och mat före seminariet. De som vill komma tidigt kan äta vår buffé i Artipelag Restaurang (bordsbokning rekommenderas).

Vänligen observera att mat och dryck inte får tas med in konsthallen.

Föreläsare Ingela Lind & Lisbeth Larsson
Kommande seminarium: Omega Workshops och den mjuka modernismen

Tisdag 29 maj kl 18.00 – 20.30

Samtalet hålls på engelska.

Ingela Lind, extern curator för utställningen, och Alexandra Gerstein, curator för skulptur och dekorativ konst på The Courtauld Gallery i London för en dialog med varandra och publiken. Mer information kommer inom kort…

Kommande seminarium: Mer Champagne; Keynes konst att övertyga ekonomiskt!

Tisdag 18 september kl 18.00 – 20.30

Samtal mellan Ingela Lind, extern curator för utställningen, Pierre Guillet de Monthoux, chef för Handelshögskolans Art Initiative samt Jesper Roine, professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Mer information kommer inom kort…